26 Mar 2018

Rozterka barowa: Champagne Cognac to szampan czy koniak?

Przyglądając się wyłącznie rozdętym wybrzuszeniom butelki, trudno postawić na cokolwiek – zieleń szkła zapowiadałaby szampana, brunatna ciecz w środku koniak, a sama etykieta przechwala się oboma naraz. W katalogu nadchodzącej aukcji w Bonhams też zaplątała się taka zagadka, dlatego czas wyjawić, że wyceniana na zaledwie kilkaset funtów butelka z 1922 r. to Biscuit Dubouché Grande Fine Champagne Cognac – koniak, bez bąbelków, dolanego szampana ani innych podejrzewanych domieszek z północy Francji.   Nieufna Szampania – zdecydowanie na górze mapy – ucieka się do formalnych sporów nawet wtedy, kiedy nazwa najsłodszego owocu regionu przytaczana jest z przymróżeniem oka w reklamie kosmetyków do włosów. Szampan jest surowo zarezerwowany dla trunków z określonego obszaru, tymczasem tajemniczy Champagne Cognac z aukcji wytworzony został w […]

Czytaj dalej
12 Mar 2018

Inwestycje w wino: Burgundia w punktach – cz. II

W przeciwieństwie do trunków z Bordeaux, nieliczne i drogocenne skrzynki opuszczające osławione piwnice Burgundii nie podlegały aż tak regularnym analizom – do czasu, aż ich udział w obiegu zaczął pęcznieć ponad miarę mimo niezmiennie skromnej, a nawet jeszcze niklejszej podaży. Najnowszy raport analityków Liv-ex donosi: od 2010 r. udział regionu w sprzedaży kolekcjonerskich win wzrósł z 1 proc. do 12,3 proc., natomiast indeks Burgundy 150 wspiął się o imponujące 108 proc., jako wskaźnik wartości 150 najbardziej poszukiwanych etykiet na rynku wtórnym. Licząc same rodzaje tych etykiet, analitycy wskazali, że konkretnych typów win pojawiło się w 2017 r. na giełdzie 1572 – a względem 2010 r. oznacza to dający do myślenia skok o niecałe 540 proc. Czy można wobec tego liczyć na […]

Czytaj dalej
04 Mar 2018

Inwestycje w wino: Burgundia w punktach – cz. I

W przeciwieństwie do trunków z Bordeaux, nieliczne i drogocenne skrzynki opuszczające osławione piwnice Burgundii nie podlegały aż tak regularnym analizom – do czasu, aż ich udział w obiegu zaczął pęcznieć ponad miarę mimo niezmiennie skromnej, a nawet jeszcze niklejszej podaży. Najnowszy raport analityków Liv-ex donosi: od 2010 r. udział regionu w sprzedaży kolekcjonerskich win wzrósł z 1 proc. do 12,3 proc., natomiast indeks Burgundy 150 wspiął się o imponujące 108 proc., jako wskaźnik wartości 150 najbardziej poszukiwanych etykiet na rynku wtórnym. Licząc same rodzaje tych etykiet, analitycy wskazali, że konkretnych typów win pojawiło się w 2017 r. na giełdzie 1572 – a względem 2010 r. oznacza to dający do myślenia skok o niecałe 540 proc. Czy można wobec tego liczyć na […]

Czytaj dalej
06 Lut 2018

Michel Rolland dla Liv-ex: Rynek ma zawsze rację

Robiłem wina w 21 krajach… – mógłby nonszalancko wpleść albo kłamca, albo światowej sławy doradca, który obecnie razem z siedmioosobowym zespołem obsługuje w przybliżeniu 240 winnic. Ukształtowany w Bordeaux Michel Rolland ma, zdaniem ekspertów, styl na tyle zbieżny z upodobaniami kontrowersyjnego Roberta Parkera, że wielu widziało w nim gwarancję wymodlonego wzrostu cen. O tym, co się działo przed i po ustąpieniu Parkera, konsultant opowiadał Anthony’emu Maxwellowi w ramach wywiadu opublikowanego przez Liv-ex w dwóch częściach. Przykładowe pięć pytań z pierwszej dadzą słodko-winny przedsmak:   Jak w ogóle można podnieść cenę wina? Scenariusze są różne. Kiedy spotykam się z klientem, który dopiero zamierza wkroczyć na ten rynek, proponuję mu rożne możliwości, ale to on wybiera ostateczną opcję, bo to on angażuje […]

Czytaj dalej
06 Lut 2018

Nabuchodonozor? Ściąga z rozmiarów butelek

Rozmiar ma znaczenie – i mimo że brzmi to dosyć bulwarowo, w kontekście śmiałych inwestycji w wino, wymaga rozwinięcia. Format butelki ze sklepowych półek zwykle jest standardowy, a więc mieszczący 0,75 l wina, natomiast w aukcyjnych katalogach nazwy objętości wydają się czasem omyłkowo wzięte z aukcji starych druków. Butelki z rozmachem najczęściej upamiętniają starotestamentowych królów, przy czym im bardziej opasłe, tym lepiej dla inwestycyjnego potencjału, bo przy korzystniejszej proporcji wina do zamkniętego w szkle powietrza, proces starzenia wyraźniej się rozwleka, zapewniając dłuższy horyzont i smaczniejszy rezultat.   Demi, Standard, Magnum – pomijając pierwszą, która odpowiada połowie standardowej, butelki z tymi nazwami tworzą najpowszechniejszy zestaw na licytacjach. Półtoralitrowy rozmiar Magnum mieści dwa razy więcej niż standardowy – co już może się […]

Czytaj dalej
04 Lut 2018

Koniec ery – asystnet przejmuje stery w DRC 

Chociaż brzmi to bardziej jak koniec świata, asystentem jest enolog, który już od kilku lat śledził każdy krok, jaki w winnicy ze spokojem stawiał ustępujący chef de cave, Bernard Noblet. Wiadomość, że z końcem miesiąca dotychczasowy autor kolekcjonerskich win ma przejść na emeryturę, pojawiła się w lokalnym tytule „Bourgogne aujourd’hui”, a następnie potwierdził ją „Decanter”, powołując się na stanowisko Corney & Barrow, importera DRC z Wielkiej Brytanii. Zmianę na stanowisku sprowadzającym się do decydowania o ostatecznym charakterze wina komentowana jest w branżowych mediach jako rewolucja – rozdział trudny do przewidzenia, a otwierający się po długich i owocnych siedmiu dekadach. 37-letni Alexandre Bernier po kilku latach asystowania zastąpić ma Nobleta, który do DRC trafił już w 1978 r., żeby towarzyszyć swojemu […]

Czytaj dalej
Alternatywne.pl

Alternatywne.pl